Kliknij tutaj aby Zobaczyć wizytę w gruzińskich winiarniach !

W Gruzji produkuje się wino dwoma metodami - naturalną , gruzińską w glinianych ogromnych kadziach zakopanych pod ziemia i metoda europejską. Wino gruzińskie jest bardzo zdrowe, nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, dlatego trudno się po nim źle czuć , czyli "mieć kaca". Wino białe ma znacznie mniejsza zawartość taniny od czerwonego, dlatego można go wypic znacznie więcej jednorazowo i to własnie białe wino jest najcześciej pite przez Gruzinów.  Takie domowe białe wino podaje się najcześciej na prywatnych spotkaniach w restauracji ( wydzielone małe pokoje ) , a po winie Gruzini wygłaszają toasty i śpiewaja stare narodowe pieśni na głosy... Śpiewaja o pracy na roli, o orce, zbiorze żniwa, zalotach młodzieńca do ukochanej itd... Toasty to bardzo ważna część każdego spotkania . Jedna, najważniejsza osoba jest wyznaczona na prowadzącego, wygłaszającego toasty i to właśnie ona je wygłasza, a pozostali uczestnicy mogą dopowiadać coś od siebie... i tak pierwszy toast był za pokój na świecie, drugi za ojczyznę, trzeci za rodzine , czwarty za matkę , piaty za tych, co odeszli, szósty za dzieci itd.....